… pár zaručeně pravdivých informací…

Křeni: Začátkem letošního roku opustil kapelu mandolinista Petr Novák a to hlavně z důvodů časových a rodinných. Na jeho místo nastoupí mladý mandolinista Vítek Hanulík z Písečné (u Jeseníku), jako host se s nimi občas (např. na Dobrofestu) objeví jeho bratranec – dobrista Karel Začal (Zlaté Hory). Tímto se věkový průměr kapely opět dostal pod 19 let. V sestavě navíc baskytaru vystřídal kontrabas, takže se dají čekat jisté změny soundu i repertoáru. Skupinu v novém složení bude možno slyšet 7.5. od 18 hodin v karvinském Music Clubu Tequila na společném koncertě s kapelou Goodwill, dále pak na bratislavském BG-festu, na festivale v Brezně a koncem května kapela zamíří na EWOB do holandského Voorthuizenu.

Minaret má poprvé plnou sezonu. Minareti mají dokonce tak nabitý program,  že sbírají takzvané „dvojáky“. Uvidíme,  zda při jejich výrazném turistickém talentu budou všude včas. Fanoušky jejich „něcojakobluegrassu“ určitě potěší, že se v repertoáru objevují předělávky rockových pecek čím dál častěji.

Brzdaři : Na  BG festu v Polné u Havlíčkova brodu byl spatřen nový mandolinista Brzdařů.  Jmenuje se  Tomáš Ludvíček a nahradil tím (pročpak asi) předchozího Honzu Rotha.

Petr Kůs : V nejbližší době by mělo vyjít nové CD Petra Kůse, které kolem našeho milovaného bluegrassu jen proletělo. Spolupracovalo na něm několik známých obličejů z naší BG scény  a musíme  zmínit,  že současný kytarista Petr Novák na něm nehraje na kytaru, nýbrž na tahací harmoniku.

GrassPark : Po odchodu kytaristy Petra Blechy, který se s kapelou ze zdravotních důvodů rozloučil  po vánocích 2005, našla kapela Petra Třebíckého, který se po delší muzikantské pauze vrací zpět „ke stroji“. Spolu s ním posílil GrassPark mandolinista Pavel Bulín (Modrolit) a kapela se pilně chystá na letošní sezonu.

Bells and Whistles mají personální problémy.  Poté, co se rozloučil  kontrabasista Tomáš Kubín,  vzal do zaječích i banjista Jiří Bok. Do účasti na EWOBu zbývá už jen pár týdnů, tak uvidíme jak se s tím kapela popere.

Flashback : Bez  mandolinisty Petera Nožiny  to chvilenku vypadalo, že letošní rok bude mít kapela ředkvičkovou sezonu. Nicméně,  po příchodu dobristy Vojty Honzíka to vypadá, že se o ředkvičková pole zase bude starat někdo jiný.

Taverna byla  slyšena na rádiu Proglas. Stručně informovali neznalou veřejnost o vydání svého CD – Rád vítám všechny známé. Také jsme se dozvěděli, jak kapela s předstihem  usilovně sbírá materiál pro další CD. A pochopili jsme , jak moc rádi by se nechali pozvat do středu naší země. To je skoro výzva pro pořadatele…

Na východě Čech, kde je prý přebytek banjistů, údajně vzniklo nové hudební těleso. 3 banjisté se chystají překvapit českou bluegrassovou scénu svým odvážným projektem Banjotet. Již teď prý mají ve svém kalendáři dostatek akcí nejen po ČR a na podzim se chystají vydat oficiální CD. Dokonce se chlubí demosnímkem o 5ti skladbách (vesměs gospely), které se chystají při nejbližší příležitosti pokřtít.

Blue Strings :  Rostou dohady o tom, zda obávaný návštěvník BGCZ, multiinstrumentalista a utajovaný „chatař“ Bubo, odešel z kapely Samorost proto,  aby se mohl naplno věnovat muzikantské partičce říkající si Blue Strings…?